Skip navigation

Al  een paar weken geleden kondigde ik plannen aan voor een nieuw kleinschalig Rotterdams poppodium. Het duurde natuurlijk allemaal langer dan verwacht, maar de kogel is eindelijk door de kerk. Er komt een nieuw podium op de Vijverhofstraat 10-14 in een van de boogjes onder het spoor.

De zaal waar het podium in zal verrijzen ligt tussen het Grafisch Lyceum en het bedrijventerrein achter de Noordsingel ingeklemd, op een steenworp afstand van het Hofplein, op 10 minuten lopen vanaf het centraal station. Vroeger zat er een discotheek genaamd Spaceballs.  En het mooiste is dat deze zaal gesitueerd is op een plek die honderden meters is verwijderd van de eerste woonhuizen. Eindelijk weer eens een podium dat geen problemen krijgt met geluidsoverlast en waar je dus tot laat in de nacht bands kan gaan zien.

Het initiatief om dit podium op te richten komt van Bernd van Buuren en Marijn Schotte; twee enthousiaste jongeren die al de nodige ervaring met het organiseren van feesten en optredens opgedaan hebben, maar nu toe zijn aan een vaste stek.

Rotterdam is hard toe aan een instroom van nieuwe organisaties, programmeurs en een nieuwe generatie cultureel ondernemers. Er wordt veel te veel voor jongeren georganiseerd zonder dat jongeren er zelf echt bij betrokken worden, maar intussen ken ik tientallen jongeren wiens handen jeuken  om zelf avonden te organiseren, maar niet of nauwelijks plekken vinden om dat daadwerkelijk te doen. Deze zaal gaat daarom een open programmering voeren waar iedereen die met een goed idee voor een optredens, festival of dance avond zijn idee kan uitvoeren. Er worden mensen gezocht die zulke avonden regelmatig willen organiseren. Mensen die een neus hebben voor wat hot is. En dus pertinent niet de mensen die een eenmalig optreden voor hun eigen bandje willen neerzetten, want daar is een de reguliere programmeur voor die verschillende bands aan elkaar koppelt omdat de zaal nu eenmaal vol moet.

010 POPPODIUM heeft zich officieel aangemeld als stadsinitiatief.

Hier een paar redenen om ons popinitiatief te steunen:

 1. We zetten het bedrag van 2,5 miljoen op een bankrekening van een nieuw op te richten stichting. (wel een bank die deze centjes niet investeert in wapentuig of aan default swaps doet: Triodos bijvoorbeeld). Met de rente van het bedrag runnen we de tent. Minimaal 10 jaar later, als het podium ophoudt te bestaan, storten we het bedrag gewoon weer terug naar de gemeente. M.a.w. dit plan gaat de gemeenschap niets kosten!
 2. Met 2,5 miljoen kan je natuurlijk wel 5 zaaltjes van het formaat van deze tent opzetten. Daarom zouden we ook een samenwerking met andere initiatieven om kleinschalige poppodia op te richten kunnen organiseren. Wij staan daar in ieder geval voor open.
 3. 010 POPPODIUM in zijn huidige vorm is klein, maar het is theoretisch mogelijk de zaal uit te breiden. Er ligt een bijna ongebruikt parkeerterrein achter de zaal; groot genoeg om de zaal drastisch uit te breiden van 300 naar bijna 600 man publiek. En ook daar gaat die 2,5 miljoen niet mee op en kunnen we uiteindelijk alsnog meer dan 2 miljoen aan de gemeente retourneren.
 4. Zodra die wandelpromenade over de spoorbogen er komt kunnen we buitenfestivals op ons dak gaan organiseren. Tot die tijd is ons terras op de Vijverhofstraat daar ook geschikt voor.

Morgen (woensdag 28 november) vanaf 19:00 uur worden alle aangemelde initiatieven in de trouwzaal van het stadshuis gepresenteerd aan de Rotterdammers. http://www.rotterdam.nl/avond_van_het_stadsinitiatief Deze avond is de aftrap van een periode waarin de verschillende initiatieven zichzelf moeten promoten. Op 10 april worden de 5 beste initiatieven door de board van het stadsinitiatief uitgekozen waarna er vanaf 23 mei online op deze initiatieven gestemd kan worden. Op 1 juni 2013 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het is voor de kansen van dit plan superbelangrijk dat het morgenavond duidelijk wordt dat dit plan veel supporters  heeft. Kom daarom naar het stadshuis; de avond is openbaar. Bernd en Marijn gaan hun plan in een pitch presenteren dus zorg dat je luid en duidelijk aanwezig bent.

Onze plannen zijn een pleidooi voor meer kleinschaligheid. Wij zien onze stad liever gevuld met een reeks kleine poppodia, dan een Rotterdamse versie van de ZiggoDome. Dergelijke podia hebben, vooral in deze stad, de neiging om bodemloze putten te worden waar bakken met gemeenschapsgeld in verdwijnen. Wat hebben we als uitgaanspubliek aan podia waar uiteindelijk steeds weer een kleine groepje ‘cultureel ondernemers’ hun zakken mee vult?

Wij willen laten zien dat je ook met weinig geld een poppodium kan oprichten. Dat doe je door je publiek direct te laten participeren; een podium voor de scene, door de scene.

–          Een zaal die gebruik maakt van al aanwezig talent; en niet alleen muzikaal talent, maar ook talent op het gebied van verbouwingen, design, licht en geluid.

–          Een podium dat hooguit zes personeelsleden nodig heeft en voor de rest door vrijwilligers gerund wordt.

–          Waar je als bezoeker ervaring op kan doen in het zelf organiseren van avonden, waar je makkelijk optredens voor je eigen band kan krijgen, waar je door meer ervaren soortgenoten geholpen wordt met de productie en promotie van je evenement.

–          Grotendeels opgezet met behulp van crowdfunding

Dit is een call to arms! Voel je jezelf aangesproken door het bovenstaande verhaal? Neem dan contact met ons op. We kunnen alle mogelijke hulp gebruiken. Kan je timmeren en/of, schilderen? Heb je ervaring met leidingen leggen, licht aanleggen, meubels maken,? Wil je bardiensten of kassadiensten draaien, avonden organiseren, promotiemateriaal ontwerpen,  flyeren, posters plakken? Wat voor talent je ook hebt; we kunnen je hulp gebruiken. In ruil daarvoor krijg je een poppodium dat zijn weerga niet kent  en als vrijwilligers krijg je speciale privileges als voorrang bij de voorverkoop bij optredens van bekende(re) acts , gratis entree bij andere avonden en inspraak in de bedrijfsvoering..

We zijn al een tijdje bezig om materiaal voor de verbouwing en inrichting van ons podium bij elkaar te zoeken. We hebben al heel veel materialen verzameld; van een bar, deel van de tapinstallatie, espresso machine. Maar omdat er ooit een discotheek in ons pand gehuisvest was staat er nog wat herbruikbaar materiaal en hoeven we niet vanaf het nulpunt op te bouwen. Zo staat er bijvoorbeeld  al een DJ booth in de zaal die we kunnen verplaatsen en hergebruiken.

Maar we hebben nog een heleboel spullen nodig:

Scrap- en bouwmaterialen zoals houtplaten, planken, kozijnen waar we onze binnen en buitenmeubilair mee kunnen bouwen. Inboedel als tafels, stoelen, werktuigen,machines,sanitair, decoratie, lampen noem maar op.

Maar allereerst: een naam!! Al weken zijn we aan het brainstormen, maar de naam waarvan we  zeggen:  “dat is hem” is nog niet voorbij gekomen. Ballroom Blitz hebben we voorlopig tijdelijke naam aangenomen; het is de beste tot nu toe. Daarom roepen we jullie allemaal op om de ideale naam voor ons poppodium te verzinnen. Als we de door jou verzonnen naam aannemen krijg je in ruil een VIP treatment van ons met levenslang gratis entree.

Omdat we een professionele licht en geluidsinstallatie nodig hebben vragen we daarvoor subsidies aan bij enkele fondsen, maar mocht je toevallig nog versterkers, geluidsboxen, monitors, microfoons en snoeren hebben liggen dan houden we ons uiteraard aanbevolen.

Het allerbelangrijkste voor een organisatie als die van ons is echter publieke en ambtelijke support. We hebben contacten gelegd met een heleboel bedrijven die ons een handje willen helpen  Crowdaboutnow, Kultuur Koerier, Dek22, Hoekselijn , De Man van Hout,  Met Hout en Ziel, Bier en Brood, HybridKids, Kamp Horst, DowntownDubstep, HybridKids, Nl Bookings, Rollo Alla, Snoozebar, Speelonk, Bird, Duracell, Dutch Beer, Elspor Bv, Radio President, Support Your Scene, Barretijden, Businessclub, Creative Factory, N20 SoundSystem, Original Dub Radicals, Kaizoku,  SickeningThursdays

Hofbogen BV is enthousiast over onze plannen en verder hebben we al contact gezocht met instanties als de Popunie, Rotterdam is van ons, ruimte voor Popmuziek en enkele politici opgenomen.

Aan de slag! We willen dit podium in het voorjaar van 2013 open hebben!

Like 010 popproject op Facebook!

About these ads

14 Comments

 1. goed bezig Leen! Over Triodos gesproken: ik zag laatst op hun site dat ze ook Club Trouw in Amsterdam steunen als cultureel project, dus wellicht ook iets voor deze club?

 2. Aktie! Prima! De plannen zijn zeer aanstekelijk en lopen over van enthousiasme. De enige reden die ik kan bedenken waarom dit volbloedplan geen doorgang kan vinden, is de iets te ideologische opzet /gedachte over de financiering van het geheel. Creatief idee, dat wel. Maar de paar miljoen die aan de gemeente wordt gevraagd om dit bedrag vast op een bonafide bankrekening te plaatsen, waarvan de rente als financiering kan dienen voor het poppodium is wat kort door de bocht. Dit is overigens ook gemeenschapsgeld, waarvan normaliter de gemeente dit bedrag aan rente inzet voor financiering van allerhande gemeenschapszaken cq gaten in de begroting. Dus, is dit een indirecte aanvraag voor podiumsubsidie. Begrijp me goed: Geen enkel klein- of middelgroot poppodium kan overleven zonder een bijdrage van de gemeente en/of het rijk. Ook dit nieuwe initiatief niet. De gemeente maakt de keuze of ze een nieuw (broodnodig) poppodium wil ondersteunen of niet. Zo ja, dan kan er geld worden vrijgemaakt. Ziet de gemeente er het nut niet van in, dan is er domweg geen geld. Ook niet indirect middels een creatieve denkwijze.
  Vraag ze direct om het minimaal nodige bedrag aan subsidie. Wees helder. Verder vooral veel plezier met het opzetten van het poppodium. Rotterdam zit er echt op te wachten! Een zeer goed Stadsinitiatief!
  Laat me weten als ik ergens mee kan helpen.

  • Thanks voor de tip, Peter. Maar we zijn uiteraard ook de normale paden om subsidie van de gemeente te krijgen aan het bewandelen. Mocht het lukken als stadsinitiatief dan is dat mooi, maar het zal het project niet maken of breken.

 3. Veel succes Leen!

 4. Een aantal ideëen voor een naam:
  Locatie inspiratie: vijver = pond; hof = court in het engels; Under the boardwalk
  Losse woorden: Super fly … Super Sonic … Factory …

 5. Veel succes! En misschien een leuke en simpele naamsuggestie:
  RotterDAMN!

 6. Reblogged this on Martin´s Blog.

 7. Ik vind Ballroom Blitz een geweldige naam! Mooi initiatief! (en zo lekker dichtbij huis, ook fijn ;-)

 8. Naam: ROOK.

  Grappige, prikkelende , directe en goed bekkende naam. En het is ook een schaakstuk in het Engels… het Kasteel.

 9. Eindelijk komt er beweging in het rotterdamse podium seen. Toffe werk Leen!

 10. Veel succes, het bloed kruipt waar het niet gaan kan

 11. ik weet een leuke naam! ”The Tracks”

 12. Ik ga zeker op jullie stemmen! (als jullie door raken) Goed initiatief! (Wat voor snoeren en dingen hebben jullie nodig? Ik heb hier nog wel een ongebruikt keyboard, mengpaneel (helixboard) en de bijbehorende snoeren liggen.)

  • Plaats je comment op de Facebookpagina van 010 popproject; daar weten ze er wel raad me. Thanks!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 250 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: