Navigatie overslaan

Nog één maal het Urban Podium

Vandaag bleek dat het Urban podium in de Maassilo gewoon doorgaat ondanks de bezwaren van velen en de verdeeldheid in de Urban scene over dit plan.

Een groots gebaar als boost voor het jongerenjaar moest en zou er komen, en de bestaande podia waaronder het pas geopende Watt waren blijkbaar niet voldoende om daar genoeg goede sier mee te maken. Nu maar hopen dat het jongerenjaar meer zoden aan de dijk gaat zetten dan de toch wel monumentale misser van Rotterdam Culturele hoofdstad in 2001 dat, ondanks de goede intenties, geen enkele impact op de cultuur in deze stad in de jaren na 2001 heeft gehad.
Maar de verwachtingen zijn bij mij niet hoog gespannen. Als je leest over hoe de verdeling van het beschikbare geld voor het jongerenjaar in zijn werk is gegaan zinkt de moed je al snel in de schoenen. Hoeveel organisaties met leuke ideeën voor het jongerenjaar werden er niet met een kluitje in het riet weggestuurd omdat het geld zogenaamd in juli al vergeven was waarna later ineens bleek dat de pot met geld nauwelijks gebruikt was maar bijna compleet gereserveerd werd voor dit ene Urban Podium? Hoera voor de diversiteit hoor!
Het idee dat die Koos Hanenberg er vandoor gaat met 2,9 miljoen, een deel van de horeca omzet en 12 feesten per jaar in de Maassilo, zit me ook niet lekker; waarom krijgt Ted Langenbach, die de Maassilo op de kaart heeft gezet, niet minstens de helft van dat bedrag? Verder ken ik die Hanenberg alleen van dat Carthago feest een hele tijd geleden en dat was ook al zo ’n monumentale afknapper.
Nu zeggen ze bij de gemeente dat 6 van de 11 miljoen verdeeld gaat worden over alle podia in de stad. Eerst zien dan geloven…

Dat er een podium en ruimte om de Urban cultuur verder te laten groeien nodig is staat buiten kijf; de metal/punk scène heeft een Baroeg, dus waarom zou de Urban scene (ik blijf Urban een ongelofelijk kutwoord vinden dat de lading absoluut niet dekt) dan geen podium van een vergelijkbare grote kunnen krijgen? Maar dat het meteen zo megalomaan groot ding moet worden daar is de Urban scene het zelf onder elkaar ook niet over eens, zo mocht ik horen op de discussieavond in de Unie op 28 oktober. Natuurlijk stonden er een paar baantjesjagers klaar om de plaatsen in de directie en het bestuur van de nieuw op te richten stichting die het Urban podium moet gaan organiseren in te nemen, maar de meeste creatievelingen in de Urban scene wilden vooral een plek om hun ding te doen, te oefenen en hun (eerste) optredens te geven.

Wat de bezwaren van Watt betreft; ik kan me allereerst goed voorstellen dat Live At Nighttown zich behoorlijk genaaid voelt. Ze werden eerst gedwongen met particuliere investeerders in zee te gaan omdat de gemeente het vertikte het failliete Nighttown als enige partij uit de zorgen te halen en nu is er opeens 11 miljoen beschikbaar voor een concurrerend podium. Maar nu blijkt dat er in de grote zaal van de Maassilo geen optredens gegeven gaan worden (hoe groot is de kleine zaal van dat pand dan?) is de angel daar een beetje uit.
Dick Pakkert van Watt stelde op die discussieavond in de Unie voor om Waterfront om te vormen naar een Urban podium. Dat vond ik geen leuk idee; Waterfront komt voort uit de Vlerk, dus uit de alternatieve rockscene en al vind ik het best dat Waterfront breder programmeert dan dat, moet ik er toch niet aan denken dat die plek compleet Urban zou worden.
Nu lees ik ook opeens dat Waterfront en Watt misschien gaan fuseren? Hoe moet ik dat voor me zien? Gaan ze samen programmeren in de twee zalen of gaat Waterfront in Watt de basement overnemen? Dat laatste zou ik ook niet leuk vinden want niemand zit in deze stad te wachten op minder zalen; we willen er juist meer!
Een andere opmerking van Dick Pakkert was wellicht profetisch: hij stelde dat als er een groot Urban podium zou komen het resultaat daarvan zou zijn dat binnen de kortste keren zowel Watt, Waterfront, en het Urban podium failliet zullen gaan en dat de zwarte piet dan naar de cultuursector zal worden geschoven. Met andere woorden; dan hebben wij het gedaan en heeft de gemeente weer een excuus om de complete jongerencultuur jaren lang te negeren.

Deze column werd op 7 november 2008 geschreven.
Bovenstaande voorspelling van Dick Pakkert kwam in juni 2010 uit

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: