Navigatie overslaan

Laat ik eens een flinke knuppel in het hmarlboro countryoenderhok der muziekliefhebbers gooien. Een knuppel ter grootte van een enorme boomstam welteverstaan. Komt ie: Het verbod op roken in clubs, concertzalen en horeca? Ik ben helemaal VOOR!!
Ja, gil maar raak, voel het lange roodgloeiende mes in uw rug lieve rokers want inderdaad; ondergetekende is een ex roker en wij zijn het ergst. Wij zijn de lui die het hardst roepen dat niemand in hun buurt mag roken, die het eerst vragen of je niet ff snel op wil rotten met je smerige peuk, en bij wie niemand van de oude vriendenkring meer langskomt omdat deze vrienden zonder mededogen hun verslaving bij -10 en windkracht 9 op het balkon mogen gaan uitleven. ‘Leen, ik krijg die peuk niet aan want het waait hier te hard’. Ha, ha ha; lijden zal je. Nee, je mag hem niet binnen aansteken, elke molecuul van je tweedehandsrook is hier verboten, ausradiert und endlöst.

Zoals alle niet rokers flip ik ervan als ik na een avond stappen aan m’n kleren of m’n haar ruik. Het lijkt wel of ik in een crematorium heb zitten drinken. The stink; unfuckingbareble! Alles wat je in een slecht geventileerde kroeg of club aanraakt heeft een laagje teer gemixed met longslijm als jasje; yuk! Als er een toffe band speelt en je gaat springen lig je binnen drieëneenhalveseconde naar zuurstof snakkend op de grond te spartellen als een goudvis die uit zijn kom is gepleurd.
En dan heb ik het nog niet eens over die smerige junkhoofden van softdruggebruikers die denken dat iedereen het prachtig vindt dat ze gratis mee kunnen roken als ze hun weeïge skunk walmen uitblazen. Vroeger rook hasj en wiet ten minste nog lekker maar die opgefokte skunktroep van tegenwoordig ruikt zo walgelijk! Ze hebben het niet voor niks naar stinkdieren vernoemd. Dat zou nou het eerste moeten zijn dat ze moeten verbieden. En dat is helemaal niet erg want dan wordt het juist leuker voor die blowers, omdat het weer lekker stiekem moet en dat schijnt het genot minstens duizendmaal te verhogen!

Alle gekheid op een stokje. Waarom kan ik tegenwoordig niet meer uitgaan zonder dat ik me half vergiftigd voel als ik thuiskom? Zonder dollen, ik ben met die smerige tabak gewoonte gestopt vanwege medische redenen. De rikketik trok het domweg niet meer. Sinds ik gestopt ben, ben ik alleen maar gevoeliger geworden voor die afvalproducten die jullie rokers zonder na te denken in m’n richting uitblazen. En ik zal toch niet de enige zijn die omdat zijn werk nu eenmaal in die rokerige holen plaatsvindt gedwongen is deze fysieke en mentale marteling van de blauwe damp te moeten ondergaan. En dat terwijl de Arbo-wet voorschrijft dat iedereen recht heeft op een rookvrije werkplek.

Tuurlijk hebben sommige, vooral wat grotere, zalen een goed luchtverversingssysteem hangen waardoor het ongemak wat minder wordt, maar helaas is dat niet voldoende. Het blijft er stinken en tenzij ze iets uitvinden als een doorzichtige plexiglazen rookcocon waar de roker in kwestie zich even in kan uitleven met zuigkracht 9. Zie je het voor je? “Ik krijg die peuk hier ook niet aan, Leen”. En wij niet rokers gierend van de lach (en niet door de astma) eromheen naar het lijden kijken, heerlijk….

Kom nou niet met die zwakke argumenten als ‘niemand gaat meer uit als er niet gerookt mag worden’. Vette B.S. mensen. In New York mag je al jaren niet meer roken in openbare gelegenheden en het uitgaansleven lijdt daar echt niet onder. Sterker nog er is zelfs een lichte stijging waargenomen van mensen die uitgaan. Wie zullen dat nu zijn? Juist; mensen die vroeger thuisbleven omdat ze ervoor bedankten om na overdag alle uitlaatgassen van het verkeer door hun longen te hebben moeten jagen ook nog eens s’avonds de teer en nicotine afval van jullie rokers in te gaan ademen.
En de rokers? Die doen het gezellig buiten en dat schijnt warempel nog goed te zijn voor het sociale leven ook, want daar schijnen ze de man of vrouw van hun, veel te korte, leven te kunnen ontmoeten. Daarbij hoor je dan ook nog kreten als; ik voel me veel beter want omdat ik binnen niet mag roken omdat ik nu in plaats van een heel pakje maar drie sigaretten per avond rook! Fijn dat we dat plezier kunnen doen, ouwe verslaafde!!

(deze column werd eerder op 20 Mei 2006 op 3voor12 Rotterdam gepubliceerd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: