Navigatie overslaan

Ik liep door de stad en een poster viel me op. Er stond een huilende ietwat langharige jongen op en een slogan: “ Uitgaan is ontroeren” . Iets verderop zag ik een soortgelijke poster met een lachend donker meisje erop; “ Uitgaan is schateren” was dit keer het onderschrift.
En toen viel het kwartje:
“Ik zit elke avond een beetje op de bank voor de TV te hangen met een krat bier naast me en laat me ontroeren door Paul de Leeuw als hij een leuk jongetje met het Downsyndroom een liedje laat zingen. Schater mee met de altijd interessante gasten bij DWDD. Ga los als er weer eens een live optreden van Blof op Ned 2 is. Vergaap mij bij de prachtig gemaakte reclames in het reclameblok van RTL 4. Griezel als Opsporing Verzocht me weer duidelijk maakt hoe gevaarlijk de samenleving is geworden met al die schietgrage gangsters op straat. Doe wat computerspelletjes als het aanbod tegenvalt en zit achter te computer weg te dromen op de porno waarop ik surf nadat die krat bier op is………..Maar ik kan ook UITGAAN! Fantastisch! Waarom heb ik daar nou nog nooit eerder aan gedacht? Aanstaande weekend ga ik het meteen proberen. Veel mensen zeggen dat er in deze stad ’s avonds niets te beleven valt en als ik na 21:00 uur toevallig door de stad rijd zie ik inderdaad een bijna lege en donkere stad met alleen wat rondhangende en “boos kijkende allochtonen op de lijnbaan” maar blijkbaar gebeurd dus toch van alles. Wat een revelatie!!”

Effe serieus.
Ik heb voor het eerst echt medelijden met al die goedbedoelende ambtenaren die zoveel denkwerk besteden aan het aantrekkelijk maken van deze stad. Echt, dat meen ik; ik moest gewoon een beetje huilen want deze postercampagne getuigd niet alleen van meelijwekkende wanhoop, maar maakt ook pijnlijk duidelijk dat men bij de gemeente geen enkel idee heeft hoe men de krimpende aantallen uitgaanspubliek tegen moet gaan.
Natuurlijk is het heel erg dat uit een marktonderzoek is gebleken dat er in 2001 per weekend 120.000 mensen in Rotterdam uitgingen (alle kroegen, zalen, podia etc meegerekend) en dat daar in 2009 nog maar 20.000 uitgaanders van over waren. (let op; dat was nog vóórdat WATT failliet ging!) Er zijn steeds minder mensen die hun vertier in Rotterdam zoeken.

Maar de ambtenarij zou ook op gezette tijden een zak geld in de Maas kunnen laten gooien; wellicht trekt dat idioten naar de binnenstad die graag achter die zak aan willen duiken en hoogstwaarschijnlijk ook nog een boel sensatiezoekers die het leuk vinden om deze duikers bij hun strijd om de zak met geld te zien verdrinken. Dat werkt misschien beter dan die flauwe, op voorhand de plank volledig misslaande, en ook nog geldverslindende postercampagne.

Je kunt als je als gemeente het uitgaansleven wil promoten misschien beter geld steken in het (laten) organiseren van meer en leuk(er) uitgaansaanbod. Misschien iets dat niet bedoeld is als jaarlijks terugkerend evenement dat 300.000 mensen van buiten de stad naar Rotterdam moet trekken maar iets voor de mensen die hier wonen? En iets dat niet persé door al bestaande organisaties georganiseerd wordt, maar misschien iets dat wat wilder en ongecontroleerd is omdat het voortkomt uit plannen die inwoners zelf maken ipv dat het vóór ze verzonnen wordt? Wellicht ook evenementen waarvoor je wat regels moet oprekken of afschaffen?

Het is maar een ideetje hoor.

(deze column werd eerder op 3 oktober 2010 op 3voor12 Rotterdam gepubliceerd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: