Navigatie overslaan

Allereerst zou ik niet met van die heilloze plannen komen als 15 miljoen uittrekken voor een urban tent. Hallo, meneer de wethouder; er zijn al een heleboel urban tenten in Rotterdam! Ze zijn alleen niet gesubsidieerd omdat ze genoeg doekoe verdienen daar. Ik snap best dat u de autochtone en allochtone jeugd graag met elkaar ziet omgaan, maar met domweg geld pompen in urban gaat u dat echt niet bereiken hoor. Hoe dat dan wel moet is een vraag.

Ik zou mijn collega wethouders en de complete raad proberen te overtuigen van het feit dat het nu echt eens tijd wordt om het uitgaansleven in Rotterdam een impuls te geven door een gebied aan te wijzen wat de bestemming uitgaansgebied moet krijgen. De Binnenweg (de oude en de nieuwe) zou daar ideaal voor kunnen zijn.
Er zouden in dat gebied meerdere nieuwe muziekkroegen, of andere, kleinschalige op muziek gerichte, uitgaansgelegenheden moeten komen. Dan kan je eindelijk gewoon uitgaan zonder eerst de concertagenda’s te raadplegen. Als het in de ene tent niet naar jou smaak aan toe gaat, ga je naar de volgende. Wat mij betreft mogen er voor elke muzikaal genre 1 of twee speciaal daarop ingerichte zaaltjes komen. Stel je voor: iedereen heeft dan in potentie een stamkroeg, hoe lang geleden is dat niet?
Maar er mogen ook 1 of twee wat grotere tenten bij; een op waterfront en een op 013 formaat. Dan hoeven we voortaan tenminste niet elke keer naar Amsterdam, Den Haag of Tilburg om de wat grotere bands te zien.
Alle omwonenden in dat gebied die niet tegen nachtelijke herrie kunnen mogen wat mij betreft gedeporteerd worden. Gooi ze maar ergens op de kop van zuid, dan gaan ze er qua uitzicht op vooruit, zullen ze niet veel te klagen hebben over de vervangende woonruimte, en zien die yuppies daar ook nog eens wat mensen uit een andere klasse.
Wel moet gezorgd worden dat al die jojo’s die nu op het Stadhuisplein uitgaan er geen lucht van krijgen, anders loopt er straks meer security dan publiek rond, en dat is ook weer niet de bedoeling. Misschien moet er maar een groot hek omheen zodat alleen mensen met een zogenaamde “relaxte uitgaanspersoon” pas erin kunnen.
Het lijkt me maar moeilijk wethouder zijn; blij dat ik hem niet ben!

Nog wat korte aanbevelingen:
– Fons Burger, de eigenaar van Nighttown onteigenen en zorgen dat er NOOIT EN TE NIMMER meer complete uitgaanscentra voor 1 gulden aan speculanten worden verkocht! Meneer Burger mag wat mij betreft trouwens ook in het openbaar aan zijn ballen opgehangen worden, maar dat terzijde
– Voorkomen dat Nighttown door die hippe Thalia lui wordt opgekocht. Zorg dat de gemeente dat pand terugkrijgt, verbouw die tent goed (zie Paard van Troje, d.w.z. trek dat park naast Nighttown bij de tent en zorg dat daar trailers normaal kunnen parkeren met makkelijke toegangswegen naar het podium)
– Haal onmiddellijk Waterfront en de Baroeg uit de financiële zorgen
– Zorg voor een broedplaats in Rotterdam Noord. Dat gedeelte van de stad ligt nog steeds braak wat popcultuur betreft. Dat terwijl vooral het oude noorden een wijk is waar veel muzikanten wonen.
– Zorg dat er meer en betere plakplaatsen voor cultuurposters komen. Laat elke schutting van bouwplaatsen en alle blinde muren volplakken en kap onmiddellijk met die peperdure met aluminium omlijste A0 plakplaatsen. Die krengen kosten 17,50 euro per stuk per week! Alleen superhoog gesubsidieerde zalen of projecten kunnen dat betalen. Geen wonder dat het als je door de stad fietst erop lijkt dat alleen Berdien Stenberg en consorten in de stad optreden.
– Probeer eens samen met de wethouder van veiligheid alternatieven te bedenken voor dat zero tolerance gezeik. Mensen rijden nu eenmaal zonder licht, ze pissen tegen bomen, ze schreeuwen naar elkaar etc. Je fokt de hele zooi namelijk alleen maar nodeloos op als je ze daarvoor ook nog op de bon gaat slingeren.
– Het is ook echt niet nodig om een compleet hekwerk om een festival terrein heen te zetten; dat kost alleen maar een hoop geld en zorgt dat mensen lang in de rij moeten staan waardoor ze en rothumeur krijgen dat op zijn beurt weer zorgt dat er juist des te meer geknokt gaat worden.
– stel als subsidiënt ook eens wat mensen aan die (desnoods incognito) persoonlijk komen kijken waar het goede subsidie geld aan besteed wordt en houdt het niet bij rapporten lezen.

deze column werd al op 30 Mei 2007 geschreven

Advertenties

One Trackback/Pingback

  1. […] Wat zou ik doen als ik wethouder van cultuur was? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: