Navigatie overslaan

image by addbusters

Zaterdagavond, het weer is deze hele zomer volledig klote. Ik heb geen zin om uit te gaan, en geen zin in een dvdtje dus ga ik van pure ellende maar tv kijken. Ik schakel normaal dus om exact 8 uur de tv aan voor het journaal en zorgde dat het geluid uit is. Ik ben namelijk allergisch voor reclames, maar deze keer heb ik eens voor de grap een testje afgenomen.

Ik kijk geen hele programma’s maar zie van elke show een kort stukje. Dat gaat onbewust want ik ben weg zodra de reclame begint. Sinds de introductie van digitale tv heb ik een kastje waarmee ik zelf mijn favoriete zenders kan instellen. Het kost een paar centen, maar ik zou waarschijnlijk helemaal gestoord worden als langs het hele zender aanbod van over de honderd zenders zou moeten gaan. Ik heb desondanks een dikke over-ontwikkelde rechterduim omdat ik zoveel moet zappen. Ik hoef die RTL troep niet en films kijk ik liever op dvd, desnoods illegaal gedownload. Een illegale dvd heeft één groot voordeel; de film begint meteen. Geen reclames voor andere films, geen domme waarschuwingen van brein, geen leeftijdsaanbevelingen voor niet aanwezige koters.

Reclame nestelt zich in je hoofd, net als slechte popsongs dat doen. Waarom dat zo is weet ik echt niet, maar er moet iets tijdens de evolutie van onze hersenen zijn gebeurd dat ervoor zorgt dat we juist irritante opeenvolgingen van tonen en woorden onthouden. Het zal wel een waarschuwingsmechanisme zijn dat nu in het voordeel van producenten van onnodige en slechte producten gebruikt wordt.

Niet dat het met de publieke omroep veel beter is gesteld. De reclameblokken zitten in ieder geval niet in de programma’s maar eromheen. Maar waarom moet ik voor publieke omroepen met reclame betalen? Verlaag het salaris van schertsfiguren als Paul de Leeuw maar met de helft en schaf die kut reclame af. Kijk hoe de BBC dat doet; die zenders zijn een oase van rust en ze hebben vaak nog goede programma’s ook. BBC 3 en 4 waren voor mij al genoeg reden om die veel te dure digitale kast aan te schaffen

Maar ook digitale zenders die eerst bijna reclame vrij waren, zoals de comedy-channel, worden populair en zijn voor je het weet vergeven met reclameblokken van een kwartier. Ik vind Tosh.0 erg leuk maar de lol is er voor mij vanaf het eerste reclameblok meteen vanaf. (Als je goed oplet zie je trouwens ook nog dat er in de originele Amerikaanse versie nog veel meer ruimte voor reclames in TV shows zitten. Ik zag een reclameblok waarna alleen nog de afkondiging volgde. Gekker moet het niet worden.)

Het enorme zenderaanbod is een mooie truc; gooi enorm veel zenders in de ether en mensen praten op de werkvloer of op school niet meer over TV programma’s maar alleen over de reclame. Reclame is namelijk het enige waar iederéén nog naar kijkt, want je ziet dezelfde reclames op elke willekeurige zender. Kantoren en fabrieken waar je geen idioten tegen komt die niet uitgebreid over reclames nababbelen zijn zeldzaam. Gelukkig weet ik op het werk altijd wel een groepje mensen te vinden die over andere dingen praten, al is het dan maar over voetbal of meer van dat belangrijks.

En als ze nou nog goed gemaakte reclames uit zouden zenden zou dat de pijn nog enigszins verzachten. Maar helaas volgen de meeste reclames het beproefde recept van een schreeuwerige stem, flitsende beelden in felle kleuren en slogans die alleen de allerdomste sukkels onder ons nog vrolijk na papegaaien. Mensen zijn nog altijd niet veel meer dan een stel, op spiegeltjes geilende, bavianen. En af en toe zit er zowaar eentje tussen die grappig is. Maar op dezelfde avond 20x dezelfde mop aanhoren; daar krijg ik geen stijve van.

Maar gelukkig ben ik niet alleen in mijn reclamenijd. Zenders moeten tegenwoordig reclames tactisch plaatsen, in steeds meer, maar kortere blokken. TV programma’s moeten naadloos in reclameblokken overlopen omdat de meeste mensen reclame haten en weg zappen. Geen wonder want als je de proef op de som neemt en voor de grap eens telt hoe vaak je dezelfde reclame op één avond om je oren krijgt, dan schrik je. Ik kwam gisteren tot 20 keer! Waarom wordt er geen limiet gesteld aan het aantal keren dat een reclame te zien mag zijn? De eindeloze herhaling op alle denkbare netten verandert mij in een moordlustige maniak.

Reclame is een verouderd en onnodig medium. Echt goede producten verkopen zichzelf en hebben geen reclame nodig. Heb je in dit land ooit reclames van Apple op tv gezien? Dat bedrijf hoeft geen reclame te maken want alle potentiële klanten praten toch wel over Apple. Dat doen ze vanzelf omdat het bedrijf goede computers en apps verkoopt die iedereen, mits je er de poen voor hebt, graag wilt aanschaffen.Zend wat mij betreft meer consumentenprogramma’s uit waarin producten kritisch worden beoordeeld maar als het spul echt goed is ook aanbevolen kunnen worden, maar kap met me nodeloos te irriteren.

Als ik een of ander product nodig heb zoek ik het zelf wel; via de computer vind je het product, leverancier en beste prijs in een paar seconden.

Reclames bevelen producten aan waar ik helemaal niet in geïnteresseerd ben en niet nodig heb. Reclame idealiseert een levensstijl waar ik van walg en die ook niet de jouwe zou moeten zijn. Consumeren maakt je niet gelukkiger. Consumeren is als coke snuiven; je wilt alleen maar méér, je vergeet de reden waarom je ooit begon en voor je het weet consumeer je, net als al die miljoenen andere idioten, alleen om het consumeren. Ik kan er heel slecht tegen om als een hersenloze idioot, die alles wat er op TV beweerd als zoete koek slikt, behandeld te worden.

Vandaag zit er niets anders op keihard Slayer te draaien om de nazeikende slogans en liedjes uit mijn brein te verbannen.

Advertenties

2 Comments

  1. Ik begrijp best wat je hier bedoeld, maar ik ben ook nuchter genoeg om te beseffen dat we bijna niet meer rond de reclame heen kunnen, Heel ons leven is er van doordrengt. Je kan nergens kijken of je komt reclame onder één op andere vorm tegen.
    Ook hier op internet kruipt de reclame naar je toe, we kunnen er gewoon niet meer omheen, maar we kunnen wel trachten het zo veel mogelijk te omzeilen, al weet ik dat ik op termijn gewoon aan het kortste eind ga trekken.

  2. Ik kan alleen maar zeggen: AMEN!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: