Navigatie overslaan

Complete boodschappenlijsten heb je afgewerkt. Er ligt een lijst met spullen die ingepakt moeten worden die langer is dan de lijst die je voor drie weken Ibiza maakt. Je hebt een route en tijdschema moeten uitpuzzelen dat ingewikkelder is dan het complete spoorboekje. Overal in je rugzak en kampeertas zijn geheime compartimenten gemaakt voor drugs, drank, eten, camera’s, wapens en alle andere dingen die een mens gewoon nodig heeft, maar security gevoelig zijn. je hebt een prachtig nieuwe nep paspoort aangeschaft voor het geval dat een van die compartimenten wordt gevonden. Je bent al weken niet uit geweest omdat je geld moet opsparen voor het duurste weekend van het jaar. Heb je als lezer al door wat er te gebeuren staat? Juist; Lowlands staat voor de deur.

Vanaf de eerste minuut wordt het lachen. Het begint met de rij bij de ingang van het festival terrein. Wat een leuke mensen kom je daar tegen; de ene idioot na de andere die bang geworden door de strenge controle, zijn complete voorraad pillen veel te vroeg heeft opgepeuzeld, en erachter komt dat hij lang voordat hij aan de beurt is om anaal gevisiteerd te worden in een prettige psychose zal verkeren. Dat zal zijn kansen om levend voorbij de bewaking te komen aanmerkelijk verkleinen. Zulke lui klampen ook echt altijd mij aan voor advies en dat heb ik voor ze; “stick your head between your legs and kiss your ass goodbye”! Niets leukers dan wanhopige dopeheads verder een flip in te praten. Ik heb het tegen die tijd al helemaal naar mijn zin.

Dan is het mijn beurt voor de visitatie. Heerlijk! Ik weet dat ik een extra lekkere diepe behandeling ga krijgen wanneer ik de securiknor brutaal lachend aankijk, dus mijn eerste seksuele ervaring van het weekend komt al bij de poort en is nog gratis ook.

Nu mag je jezelf vier dagen bezatten aan slecht evenementen bier. Het voedsel is niet echt slecht maar wel erg duur en het blijft daarom bij pizza slices. En wie neemt er in dit weekend nou de tijd om te eten? Dat heeft geen zin want je moet volgens een strak schema van hot naar her rennen wil je alle bands die je op je lijstje hebt staan kunnen zien. ‘Zien’ is trouwens geen goed woord want het blijft bij poppetjes ver weg in een afgeladen tent. Als je alles wil zien zal je het vooral op afstand zijn; de tenten waar de heetste acts spelen zullen weer uitpuilen. Voordat je op weg naar de ingang door de tienduizenden idioten, die altijd in de weg staan, hebt geworsteld is de band al bijna klaar met optreden en begint de weg terug die net zo lang, of nog langer duurt.

Het is geen wonder dat Lowlands elke populaire band minstens 5 jaar lang elk jaar terug haalt; dat doen ze omdat ze elk jaar door het grootste gedeelte van hun fans gemist worden. Die lui staan op een of andere manier altijd buiten de tent in de regen te balen, terwijl de afdeling trendy alleseters altijd wel gehaaid genoeg blijkt te zijn om vooraan bij het podium terecht te komen.

Ook leuk; cool politics. Misschien vraag je jezelf af waarom er zo weinig respons vanuit het publiek komt. Besef dat als je na uren keiharde muziek naar een discussie gaat luisteren de kans dat je die discussie ook daadwerkelijk kan volgen uiterst klein is. Het enige wat je namelijk hoort is de aanhoudende piep in je oren. Maar het staat natuurlijk stoer en je wacht totdat al je vrienden je via de smartfoon minstens 1 maal hebben vastgelegd. Jij was erbij!

En daar draait dit weekend alles om. Jij kunt de rest van het jaar de lijst van 200+ bands van Lowlands 2011erbij nemen en glashard beweren dat je ‘ze’ hebt gezien. Dat je niet meer herinnerd hoe ze klonken of hoe ze eruit zagen doet er niet toe.

Na een lange dag in de keiharde herrie ga je jezelf in de modder wentelen op een camping waar ze de afwatering nooit goed genoeg kan zijn want er zijn altijd van die idioten die zonodig s’nachts tegen je tent moeten pissen. Je doet sowieso geen oog dicht omdat de dopehoofden nog ecstasy pillen over hebben en het oeverloze geouwehoer en de heipalenmuziek nooit meer ophoudt. De piep in je oren is zoals altijd net niet hard genoeg om dat lawaai buiten te kunnen sluiten en die bassen blijf je voelen hoe dronken en stoned je ook probeert te worden.

En zo zit je een weekend tussen jeugd die toch vooral voor ‘het festival’ komt en het verder worst zal wezen wat er precies op het programma staat. Als je een muzikale fijnproever bent lijkt Lowlands op een snelbuffet waar je naar de een na de andere keuken snelt en een kwak eenheidsworst op je bord krijgt. Er zijn veel verschillende genres aanwezig maar binnen die genres klinkt alles al gauw hetzelfde. Dat ligt niet eens zozeer aan de kwaliteit van de bands maar aan de overvloed.

Echte muziekliefhebbers houden zich ver van festivals als Lowlands. Die eten liever lekker dan veel en zijn erg snel verzadigd. Liever één goede band dan 80 middelmatige. Echte muziek freaks kijken liever bandjes in het clubcircuit. Daar sta je niet tussen klapvee, maar tussen de liefhebbers. Daar zie je de bands die op Lowlands staan een jaar eerder. Daar is geen hype en hijgerig gedoe. Een enorm publiek dat maar half geïnteresseerd toe kijkt haalt ook niet het beste in een band naar boven.

Iedereen weet dat bands zijn op hun weg naar de top duizend maal beter zijn dan nadat ze die top uiteindelijk bereikt hebben, als je het geluk hebt ze op dat moment te zien voel je de magie honderd keer beter binnen komen dan in een festival setting. Daar gaat het bij muziek om; de magie. De magie van Lowlands is een illusie opgewekt door de verkeerde energie van tienduizenden die zichzelf verplichten 4 dagen ‘lol’ te hebben.

Ik ben nog nooit naar Lowlands geweest en ik heb ook niet het gevoel er iets aan gemist te hebben. Dat blijkt ook uit de lijst van bands; van de 200 bands heb ik er al 20 gezien, en dan vaak al 5 tot tien jaar geleden. Tussen de 200 bands staan er tientallen die ik niet wil zien al zou ik er geld bij toe krijgen en het allermooiste is dat de beste bands die ik de afgelopen jaren zag geen van allen ooit op Lowlands hebben gestaan.

Weet je wat? Ga lekker niet! Zet je kaartje op internet te koop en ga van de riante winst die de verkoop, aan de wanhopige sukkel die het kaartje koste wat kost wil hebben, op gaat leveren een weekend in een 4 sterren hotel in Spanje verblijven!

Een korte versie van deze column verscheen op de Jaap

Advertenties

One Comment

  1. Leuk begin, kansloos einde


One Trackback/Pingback

  1. By Stink-Pop « leensteen on 11 jun 2012 at 2:26 pm

    […] Voor meer gezanik over festivals klik hier Beoordeel dit:Share this:TwitterFacebookLinkedInStumbleUponDiggVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. « Niks geen Compromis! Hervorming van het Auteursrecht » […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: