Navigatie overslaan

De wereld vergaat weer eens aan het eind van dit jaar. Hoera; iets om naar uit te kijken. Maar de laatste keer  dat ik bijna de neiging kreeg om apocalyptische visioenen serieus te nemen viel het resultaat nogal tegen. Dat was met de millennium bug, nu alweer 12 jaar geleden! Weet je nog? Alle computers zouden op 1 januari 2000 ontregelt raken omdat iemand bij het programmeren van Windows iets vergeten zou zijn geweest dat met datums na 2000 te maken had. Dat zag er veelbelovend uit. Maar helaas deed het de wekker het gewoon nog toen ik er op 1 januari 2000, na het wakker worden om een uur of drie ‘s middags, een blik op wierp.

Het einde der tijden zoals beschreven in religieuze geschriften boeit me over het algemeen een stuk minder. Een boek als de bijbel is op zoveel verschillende manieren interpretabel dat iedere onheilsprofeet er altijd wel wat van zijn gading in kan vinden.  Afgelopen jaar hingen er billboards op het centraal station van de organisatie van een of andere gek die beweerde dat op 21 mei de wereld zou vergaan. Nou bij mijn wedkantoor waren de kansen dat dit echt zou gebeuren zo laag ingeschat dat je, als je een miljoen inlegde op het niet doorgaan van de Apocalyps,  je na aftrek van de kosten voor het wedkantoor nog verlies zou lijden. Bummer. Bizar dat al die dwazen die naar aanleiding van die prietpraat geld aan famillyradio.com hadden gedoneerd niet massaal hun geld terug hebben gevraagd. De prediker in kwestie zit nu met zijn onterecht verdiende miljoenen de goedgelovigen hard uit te lachen.

De Maya’s vragen tenminste geen geld voor hun mathematische berekening van het eind der tijden. Maar ook deze voorspelling is multi-interpretabel en na lezing van een paar Wikipedia artikelen blijkt dat de oude indianen het eerder over het aanbreken van een nieuwe tijd hebben dan over het einde van alles. Wordt het misschien een soort verlate ‘dawning of the age of aquarius’ waarna iedereen aardig tegen elkaar gaat doen en al die miljoenen wapens die in omloop zijn gaan omsmelten tot ploegscharen, zodat we ook de laatste restjes natuur om kunnen gaan ploegen?

Als je voortekenen gaat bestuderen is er warempel één mogelijkheid die nog best plausibel is. Eén die mijn hart sneller doet kloppen. Als je namelijk al die berichten over de economische crisis op een rijtje legt zou je tot de slotsom kunnen komen dat het kapitalistische systeem op zijn failliet aan koerst.  Ons systeem is onhoudbaar geworden sinds het wegvallen van de tegenpool van de door de staat geleide economie van het Communisme. Het wild west kapitalisme heeft griezelige vormen aangenomen en gezorgd voor de afschaffing van hele reeksen sociale verworvenheden. Verworvenheden die de gewone man m.i. alleen af  heeft kunnen dwingen dankzij de dreiging uit het oosten. De enige dreiging uit het Oosten waar we nu rekening mee moeten houden is dat China heel Europa op gaat kopen.

We lieten toe dat het bedrijfsleven de macht overnam.  Een overheid kan je in ieder geval in theorie door middel van het stembiljet bij of wegsturen. Probeer dat maar eens bij een multinational. Maar hoogmoed komt voor de val. Je kunt nu eenmaal niet ongestraft alle macht aan een te kleine groep rijken laten. Er moet altijd een soort kringloop van geld en middelen blijven bestaan. We hebben, niet voor de eerste keer, over het hoofd gezien dat het beter is om een middenweg te bewandelen. Maar dat moet je wel afdwingen, maar we waren te erg afgeleid door al het consumeren om ons druk over te maken over echt belangrijke zaken.

Verandering is altijd goed. Totdat je beseft wat de consequenties kunnen zijn. Niet een beetje crisis die je alleen in krantenkoppen terug ziet, maar honger, oorlog, en massagraven. En dat had allemaal voorkomen kunnen worden als we af en toe wat beter op waren gekomen voor onze rechten.
Those who forget the past are condemned to repeat it.

En…

Be careful what you wish for; you just might get it.

Advertenties

2 Comments

  1. Reblogged this on leensteen and commented:

    Hier een column van januari 2012 in de herhaling omdat iedereen het over die Maya profetie blijft hebben….Misschien een iets meer optimistische kijk?

    • Doemdenkers. Die ken ik wel een paar dozijn. 1984 , 1999,2000 en 2012. Jaartallen dat sommige idioten dachten dat de wereld zou vergaan. En inderdaad de milleniumbug. Het broeikaseffect , de zure regen van de jaren 80 (die is iedereen blijkbaar ook vergeten….) Jaja. Het kapitalisme is op zijn laatste benen. Gelukkig maar. Misschien dat Nederland dan toch nog ooit Communistische of een Socialistisch gezicht krijgt, als iedereen zijn reet afveegt met het ondertussen waardeloos geworden euro en $ geld….. Wie weet…. De tijd zal het ons vertellen… Mochten we voor die tijd al niet door het volgende Doemscenario vernietigd zijn……


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: