Navigatie overslaan

Toevallig zapte ik gisteren langs ‘De Wereld Draait Door’ en zag een stukje uit één van mijn lievelingsfilms voorbij komen: Natural Born Killers. Wat mij betreft is deze film een van de beste ‘geweldfilms’ ooit gemaakt, en een prachtige parodie op het geweld in de  Amerikaanse samenleving. Ik heb het programma zonet nog eens bekeken en werd goed misselijk van schrijver Tim Krabbé.

Tim Krabbé zat dus bij ‘De Wereld Draait Door’ om zijn boek over de schietpartij op de Columbine highschool te promoten, en de clip uit N.B.K. was daar een onderdeel van. Een boek waar Krabbé vijf jaar (!) research en schrijfwerk heeft gehad. Dat boek zal dan wel een goed doortimmerd verhaal bevatten, zou je denken.  Helaas kwam Tim Krabbé al in de eerste minuut van zijn promotiepraatje bij mij over als een pedante narcist, die het vooral heel leuk vind om zichzelf te horen praten. Nu zijn dat soort types zijn bij DWDD meer regel dan uitzondering, maar Tim Krabbé heeft een irritante rotstem, en maakte het ook wel heel bont met zijn bewering dat alles wat hij schrijft de waarheid is. Iedere schrijver weet dat ‘de waarheid’ niet bestaat en dat alle perceptie neerkomt op interpretatie. Verder  is het razend knap als je surfend over het internet, vanuit je luie stoel, kan opmaken dat alles wat er tot nu toe over Columbine is geschreven onzin is.

Meneer Krabbé begon zijn betoog met het zogenaamd doorprikken van de ‘leugen van Michael Moore’ dat deze schietpartij een uitwas is van het Amerikaanse recht om wapens te bezitten. Alsof de moordenaars van de Columbine Highschool helemaal niet, vanwege die achterlijke Amerikaanse wapenwetten, zo makkelijk de wapens van hun vaders mee konden pikken .

Daarna gaat de schrijver uitweiden over het feit dat de daders van de massamoord op Columbine geen psychopaten waren. Volgens Krabbé waren het jongens die wel zwaar gefrustreerd waren omdat ze getreiterd werden, maar verder was er niets mee aan de hand. De moraal van het verhaal van Krabbé was dat er geen sprake was van een gerechtigde wraak door de daders van de Columbine highschool massacre. Dubbel Duh!!

Maar nu komt het; de massamoordenaars zouden volgens Krabbé nooit tot hun daad gekomen zijn zonder de invloed van Natural Born Killers op hun beider psyche.  “Natural Born Killers; de gemene en valse film die zonder meer  geweld verheerlijkt. “ Een van de daders van de schietpartij had volgens Krabbé namelijk een ultieme droom, gebaseerd op deze film, om samen met een geliefde een massamoord te begaan en daarna zelfmoord te plegen waarna beiden in een soort walhalla gelukkig zouden zijn. Dat klinkt echt als een droom van een volkomen normaal persoon…

Tim Krabbé schaart zich onder de gelovigen die beweren dat films, TV, games en (strip)boeken) verantwoordelijk zouden zijn voor het ontsporen van het gedrag van jongeren. Een zo langzamerhand toch wel erg vaak doorgeprikte  mythe. Volgens Tim Krabbé hebben jongeren van 15 a 16 helemaal niet het vermogen om in te zien dat NBK een satire is. Maar ik ken tientallen mensen die NBK rond die leeftijd hebben gezien, en wel meteen door hadden dat ze naar een parodie op geweld zaten te kijken. Er is maar één soort jongeren die dat niet ziet en dat zijn de volslagen idioten onder hen.

De vraag blijft of je bepaalde films met een boodschap, zoals in Natural Born Killers, niet zou mogen maken omdat er altijd wel iemand op deze aardkloot rondloopt die de filmwerkelijkheid met de realiteit verward, en uiteindelijk een massaslachting aan zou kunnen richten. Als je die bewering doortrekt zou je jongeren ook geen geschiedenislessen meer kunnen geven want het loopt in de geschiedenis vol met gestoorde wereldleiders met miljoenen doden op hun geweten. En op elke school lopen wel een stel sukkels rond die een voorbeeld nemen aan personen als  bijvoorbeeld Adolf Hitler, Charles Manson of op mijn part ook Goldman Sachs.

Films zijn, net als alle andere uitingen van kunst, vaak bedoeld als een afspiegeling van de samenleving. Deze samenleving is vaak extreem gewelddadig en een film als NBK stelt dat aan de kaak. Dat je dat ook anders kan interpreteren is helaas een ‘fact of life’.

Let’s talk about art said the fool to the idiot.

Advertenties

3 Comments

 1. Ach, het is ook wel heel makkelijk om via een blogje meteen je gal te spuien, zonder dat je de moeite neemt om je daadwerkelijk te verdiepen in de materie. Als je het boek gelezen had, dan zou je ontdekt hebben dat Krabbe juist heel wat genuanceerder is over de zaak dan jij veronderstelt. Hij stelt dan ook niet dat NBK er de oorzaak van is dat de schietpartij heeft plaatsgevonden, maar wel dat het een film is die met name één van de twee daders – Klebold – enorm beïnvloedt heeft. De droom die je noemt was voor hem de manier om dit bestaan te ontvluchten. Het was voor Klebold de ultieme fantasie en een manier om zich, samen met zijn grote liefde, te verenigen in iets hogers. Ik geef toe dat ik de uitspraak van meneer Krabbe in DWDD waarin hij ingaat op NBK, geweldverheerlijking en hoe 15/16 jarigen de film kunnen lezen, niet helemaal gelukkig vind, maar als je zijn boek leest kun je hem deze opmerking als snel vergeven.

  ‘Wij zijn, maar wij zijn niet geschift’ is niet alleen een ongelooflijk goed geschreven en fascinerend boek, Krabbe rekent tevens af met makkelijke antwoorden op het ‘waarom’ (gewelddadige games, films, pesten) en nuanceert de hele zaak én de beeldvorming omtrent de daders (hij plakt juist geen labels op de jongens, want “wat is gek als niemand in je omgeving op het idee komt dat je gek bent”). Hij biedt de lezer toegang tot de wereld en de psyche van Klebold en Harris en geeft je alle tools en ruimte om zelf een mening te vormen over de zaak. Die mening kun je in het slothoofdstuk naast zijn eigen, goed onderbouwde theorie leggen.

  Ik kan je alleen maar aanraden om het boek te gaan lezen, ik weet zeker dat je mening over meneer Krabbe en zijn boek totaal zullen veranderen. Los daarvan is het mateloos fascinerende materie, die je na het lezen van het boek moeilijk loslaat. Krabbe heeft een enorme prestatie geleverd en verdient alle credits voor zijn werk. In mijn ogen is meneer Krabbe enorm gefascineerd door de zaak en zwaar enthousiast om erover te praten, dat jij dit afdoet als narcistisch of ‘iemand die zichzelf graag hoort praten’, vind ik jammer en te makkelijk. Ik vind het juist geweldig dat hij zo bevlogen is en dat hij zo in het onderwerp gedoken is. Het is echt een boek vanuit het hart geschreven, dat merk je aan alles en dat waardeer ik enorm. En die bevlogenheid werkt aanstekelijk: het boek en de zaak laten ook mij niet los, ik heb het nu tweemaal gelezen en ben nog wel even zoet met een derde leesronde en de bronnen + fora die Krabbe ervoor geraadpleegd heeft. Het is dus geen boek dat je na het lezen zomaar naast je neerlegt.

  En een beetje flauw, maar mag ik je dan ook nog even corrigeren: de jongens hadden de wapen niet van hun vaders ‘geleend’, dat heb je Krabbe ook nergens horen zeggen. De ouders van Klebold hadden waren zelfs tegen alles wat met wapens en geweld te maken had. Ik vind het opvallend dat je zulke onwaarheden verkondigd, want eigenlijk doe je dan precies waar je zo’n hekel aan schijnt te hebben: gemakzuchtig en ongenuanceerd vanuit je luie stoel om je heen roepen.

  Lees ook dit interview met Tim Krabbe:
  http://spannings.blogspot.com/2012/02/tim-krabbe-interview-2012.html

  • Werk je voor de uitgeverij van Tim, Lesley? Je betoog lijkt wel rechtstreeks uit de catalogus te komen…
   Dat van die wapens komt uit een TV journaal van vlak na het gebeuren….

    • Lesley
    • Posted 19/03/2012 at 20:49
    • Permalink

    Nee, niet bepaald. Ik ben gewoon erg enthousiast over het boek, het heeft me geraakt. Ik denk overigens niet dat een uitgever zo’n stuk zou schrijven of überhaupt de moeite zou nemen om op een blogpost te reageren. Maar goed om te weten dat ik als redacteur aan de slag kan! 😉
    Leuk dat je het journaal noemt. WZMWZNG gaat o.a. in op mythevorming en maakt korte metten met de rol die media hebben gespeeld in de beeldvorming omtrent Columbine, evenals film(maker)s, autoriteiten en veel andere auteurs. Maar goed, je hoeft het boek natuurlijk niet te lezen, al ben ik koppig en denk ik nog steeds dat je een verkeerd beeld ervan hebt gekregen door het interview in DWDD.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: