Navigatie overslaan

Vandaag is de jaarlijkse dag weer aangebroken waarop je het gevoel hebt dat ‘ze’ een uur van je leven hebben gestolen. Gisterenavond niet naar het journaal gekeken, en ik lees ook de zaterdageditie van de krant zelden. Dus wordt je wakker, kijkt op de wekker, en stelt tevreden vast dat het pas half tien is, en dat je nog alle tijd van de wereld hebt voordat je eruit moet. Het is dan wel zondag, maar dat betekent voor mij niet dat er niet gewerkt moet worden, en ook niet dat er geen afspraken wachten.

Pas nadat je de computer aan het gezet, merk ik dat de zomertijd is ingegaan. De tijd dat je langzaam de lente naderbij ziet komen en de dagen steeds een paar minuten lager worden (3 minuten per dag!) wordt plotsklaps ruw verbroken, doordat de tijd een uur vooruit geforceerd wordt. Voor mij betekent dat minimaal een week het gevoel dat ik een jetlag heb; een echte jetlag is daarbij nog minder ingrijpend en duurt bepaald korter.

Ik heb er niet alleen echt een pesthekel aan dat het zo plotseling een uur later donker wordt, maar ook  dat het ’s ochtends een uur later licht is. En dan ben ik nog een van de extreem gelukkige mensen die zich niet elke ochtend op een vaste tijd bij de baas moeten melden.  Maar ook bij mij gaat de telefoon een uur eerder rinkelen, en staan er, nadat de computer is ingelogd, een hoop extra e-mails ter beantwoording klaar. Net doen alsof je neus bloedt helpt dus geen zier.

‘Je had het kunnen weten dat de zomertijd vandaag inging’, zeggen ze dan. Alsof dat er ook maar iets aan de hierboven genoemde feiten af doet.

Ik ken niemand die blij is met die zomertijd. De lente is net begonnen maar opeens zie je in plaats van vrolijkheid een week lang sacherijnige, te vroeg wakker geworden gezichten in de trein en tram. Het aantal echtelijke ruzies stijgt extreem, er vallen honderden extra ontslagen en er is een piek in de statistiek van de kindermishandeling.

We ondergaan het allemaal maar gelaten omdat het wel ergens goed voor zal zijn. Toen de zomertijd in dit land in 1977 ingesteld werd was dat omdat het een stroombesparende maatregel was.  In de tijd van de oliecrisis waren steeds meer landen overgegaan op de zomertijd. Tegenwoordig is het Europees geregeld.

Helaas blijkt deze, toch wel rigoureus op het levensgeluk inhakkende, maatregel geen enkel effect op de stroombesparing te hebben. Er werd gesteld dat de zon in de zomer zo vroeg op is dat de meeste mensen een behoorlijk stuk, door de zon verlichte,  dag missen terwijl mensen in de zomer ook later gaan slapen. Maar intussen is de economie overgegaan van een 9 tot 5 werkdag naar de 24 uurs economie. Miljoenen mensen werken ook nog eens als ZZP’er. En de stroombesparing bij bedrijven is daarom bijna volledig verloren gegaan. En daar komt nog bij dat de stroombesparing in woonhuizen sinds de introductie van de airconditioner juist gebaat zou zijn bij iets meer donker in het leven. Dat er überhaupt airco’s gebruikt worden in dit land, waar je al blij mag zijn als het kwik langer dan een week per jaar boven de 25 graden uit komt,  is natuurlijk sowieso al een gotspe, maar daar hebben we het nog wel eens een andere keer over.

Feit is dat we met een onnodige maatregel in de maag zitten die allang teruggedraaid had moeten zijn. Ik kan me zelfs niet voorstellen dat er ergens een bedrijf winst maakt doordat de klok elk jaar in de lente een uur terug en in de herfst een uur voorruit wordt gedraaid. En daarmee zijn alle mogelijke argumenten voor de zomertijd, verleden tijd. Afschaffen die hap!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: