Navigatie overslaan

Aanstaande zaterdag 10 november moet de reizigerstunnel van het nieuwe Rotterdamse centraal station open. Nou, dat hebben we geweten. Blijkbaar is de oplevering van die tunnel een goede aanleiding om meteen maar de hele buurt rondom het station een make-over te geven. Wegen, die er volgens mij toch nog behoorlijk strak bij lagen, moeten op de schop en natuurlijk ook allemaal tegelijk. Al weken is er geen doorkomen aan; bijna overal wordt opnieuw bestraat, geasfalteerd en heringericht.

Vloekend rijdt deze Rotterdammer maar weer een groot stuk om, of stapt van zijn fiets om over wrakke planken en door het zand door te modderen. Het maakt niet uit welke route je kiest; overal zie je afzettingen waarachter big ass machines het grootste deel van de dag werkloos staan, want na 11 uur ’s ochtend zie je, merkwaardig genoeg, zelden wegwerkers aan het werk. Maar rond zeven uur  ’s ochtends, als je net nog een uurtje hebt voordat je eruit moet, hoor je ze des te meer.

Je leest de laatste tijd veel over corruptie in hoge regionen van het bestuur, dus het eerste wat door je heen schiet als je richting centrum voor de derde keer af moet stappen is of er niet een wethouder in de zak van een paar, stiekem in een kartel werkende, wegenmagnaten zit. Een wethouder die op een bezoekje aan een bordeel gefêteerd werd waarna een filmpje op duikt waarin de goede man twee she males afzuigt ofzo.

De werkelijke reden dat de hele stad opgebroken lijkt spreekt minder tot de verbeelding. We hebben zes lange jaren een bouwput als centraal station moeten gebruiken. Gelukkig gaat mijn route richting centrum vanaf zaterdag weer door een fietstunnel onder het centraal. Zes jaar was niet genoeg om te kunnen wennen aan de vreselijke omweg die ik bijna dagelijks moest kiezen… (edit 26-2-2013: niet dus het is nu eind februari en nog altijd is die tunnel niet open. Zeker niet prestigieus genoeg om haast mee te maken?)

En het nieuwe station? Tja het is wel mooi, maar het ziet er toch vooral duur uit. En prestigieus,  ja. Er kunnen een heleboel winkels in waar je tegen een kleine meerprijs een broodje kan halen als je te belazerd bent om van thuis wat mee te nemen. Aan het oude station zag je van een afstand dat het een treinstation was. Nu denk je op het eerste gezicht dat het een wel erg druk bezocht museum moet zijn. En de hal is nog leeg; kunnen ze dáár geen poppodium in bouwen i.p.v. die winkelketens en warenhuizen die er nu in schijnen te komen? Rechtstreeks uit de trein of metro de zaal in: ideaal!

Nu het einde van die bouwellende dan eindelijk in zicht is moet de stad zich natuurlijk van zijn beste kant laten zien. De minister komt die tunnel namelijk openen en het zou een enorme blamage zijn als die in haar limousine door onze straten rijdt en afgeleid wordt door oneffenheidjes in de weg. Ministers zijn als een prinses op een erwt; die voelen zelfs in een limo van 3 ton elk scheef liggend trottoirsteentje.

Ze hadden natuurlijk zes jaar de tijd om het asfalt glad te strijken, maar helaas is deze stad op moerasgrond gebouwd waardoor het geen optie was om wegwerkzaamheden over een langere periode uit te smeren. Domweg omdat elke straat om de paar jaar zodanig verzakt is dat een compleet nieuw wegdek de enige optie schijnt te zijn. En als we dan toch de boel overhoop gaan halen kunnen we net zo goed de straat meteen helemaal opnieuw inrichten. Daarom heb je nu bij de Bergweg zo’n fietspaadje die, ook als je rechtdoor wilt, zo’n mooie slinger maakt.  Wegenplannen worden door mannetjes gemaakt die in hun jeugd waarschijnlijk te veel met dinkytoys, lego, the Sims en antfarms gespeeld hebben.

Wat dat betreft zijn de wegen in deze stad wel een mooie metafoor; hoe ze ook hun best doen om het prestige van deze stad hoog te houden; alle inspanningen zakken binnen vijf jaar in de modder weg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: