Navigatie overslaan

happy hour addGisteren las ik in de krant dat de gemeente Rotterdam de happy hours in cafés gaat verbieden. De zoveelste maatregel die het uitbaten van een horeca-etablissement in deze stad moet ontmoedigen, maar verder niet meer dan een symboolfunctie heeft. Stomdronken lui die uit de kroeg komen rollen mogen dan inderdaad geen prettig gezelschap zijn, maar ik zie eigenlijk alleen met oud en nieuw nog bosjes mensen dronken over straat gaan. Genoeg eikels te zien in het weekend hoor, daar niet van, maar meestal zijn ze gevaarlijk nuchter of zijn ze ver na sluitingstijd van de kroegen op weg naar huis nadat ze zich bij vrienden thuis vol hebben laten lopen.

Happy hours vinden meestal plaats op uren dat je tegenwoordig nog geen hond in de kroeg tegen komt; tussen 5 en 7 uur ’s avonds. Vroeger waren dit juist de tijden dat de kroegen vol zaten, maar mensen die na het werk een afzakkertje gaan halen zijn een zeldzaam soort geworden. Maar dat betekent niet dat de goegemeente de alcohol laat staan want tegenwoordig drinkt men thuis, uit het zicht laaft men zich aan de goedkope alcohol uit de supermarkt. Huiselijk geweld komt steeds vaker voor; big surprise, hoe zou dat nou komen?

Tijdens happy hours is bier in de kroeg iets goedkoper, maar nog altijd minimaal 3x duurder dan de halve liters van het AH huismerk a 45 cent. Zakt men op die uren massaal af naar de kroeg? Dacht het toch niet…

En dat er juist voordelen aan drinken in een openbare gelegenheid zitten ziet de gemeente geheel over het hoofd. Een kroeg waar je door een professionele kroegbaas en zijn personeel wordt bediend stopt met schenken zodra je iets te opzichtig kachel wordt. Daarbij heb je, hopelijk voor jou tenminste, altijd vrienden en kennissen om je heen staan. En aangezien het tegenwoordig alleen nog in wel heel kleine, en zeer asociale, kringen nog van deze tijd is om iemand aan te moedigen zich ongans te zuipen zullen die jou ook afremmen als je achter elkaar kopstootjes naar binnen loopt te werken. Als je een beetje goede vrienden hebt zullen die gaan vragen waarom je vergetelheid in de drank zoekt en wellicht zal je zachtjes wenend van de problemen met de eega vertellen en je hart luchten waardoor een gewelddadige scene bij jouw thuis misschien nog voorkomen wordt ook. drankkeet

Misschien is het voor onze geheelonthoudende burgervader moeilijk voor te stellen maar zolang het nuttigen van alcohol in een sociale omgeving plaats vind worden veel moeilijkheden die met dronkenschap samenhangen voorkomen.

Tegelijk is er een ander soort dranklokaal, vooral onder minderjarigen, erg populair: de drankkeet. Daar wordt het goedkope bier uit de supermarkt met wagonladingen binnen gebracht. Daar worden jochies van amper zestien wel aangemoedigd om zich tot in coma klem te zuipen. Uit het zicht van een kroegbaas…

Advertenties

3 Comments

  1. In het Limburgsche stadje waar ik woon, hebben ze sinds 2004 een APV. De verbied alcohol op straat. Ikzelf ben schizofreen en heb zeer veel problemen om sociale contacten te krijgen. Ik zit bijna altijd opgesloten in mijn eigen woning, door de angst die “stemmetjes” mij soms geven. De alcohol en het buiten op straat rondhangen was voor mij DE manier om sociale contacten te kunnen hebben. Ik was bijna nooit vervelend of aggressief. Helaas , sinds de APV hiero, zit ik dus binnen met mijn eigen handicap. Ik durf nuchter niet naar buiten…. Dank je wel. Burgemeester, dat je GEEN rekening met mij houd. Ik begrijp de APV wel, maar had de burgemeester die niet iets kunnen aanpassen , door simpelweg DRANK-OVERLAST te beboeten, en niet rustige, aardige bierpunkertjes die slechts de straat als 2de woonkamer gebruiken ? Sinds 2004 zit ik dus nog meer in een issolement hierdoor. Wat ook klote is, is dat de kroegen op Stratumseind falliet gaan. De kroegen die er nog zijn, zijn een stuk leeger, als in de jaren 90. Een rookverbod + veel te duur bier. Dat is niet zo gezellig meer. In sommige kaffees moet je zelfs 4,50 euro betalen voor een flesje Bavaria. Dat is dus 10 gulden , dames en heren. Veel te duur.. veel te duur… Een blikje bier drinken kost goedkoper, en een krajte van de Jumbo/AH kost ook maar 8,50 euro voor 24 flessen. Weer worden andere mensen die NIET schizofreen zijn, ook al gedwongen om maar geissoleerd thuis te gaan zuipen. De regering werkt dus indivualisme en eenzaamheid in de hand…..

  2. Je blog doet me erg denken aan een roker die er van alles er bij haalt om zijn rookgedrag te rechtvaardigen, terwijl hij ook wel weet dat het slecht is……..
    Problemen die door bovenmatig alcoholgebruik worden veroorzaakt, zijn een probleem. Als men er iets aan probeert te doen, dan zijn maatregelen niet populair.
    Overigens medelijden met de horeca ondernemers in de stad hoeft je niet te hebben. Met de klanten wel. Prijzen en service zijn al jaren niet in balans.

    • Overmatig alcohol gebruik komt tegenwoordig vaker thuis voor dan in de horeca; dat is precies mijn punt. Laten ze eens iets doen aan de belachelijk LAGE prijzen van alcohol in de super ipv de horeca weer strakker te houden. Persoonlijk drink ik overigens helemaal niet….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: